toggle me
featured image
PROJECT:

Architectural Residence
Sustainable Design

CLIENT:

The Mitton Family

LOCATION:

PROJECT OVERVIEW

pdf Mitton_Residence.pdf


Ecologically Sustainable Development

This luxury new residence comprises two distinct buildings including a studio/living area within a former bluestone ruin and a 3 bedroom contemporary home. The buildings are connected by a simple glass linkway creating a comfortable and functional residence.
The bluestone studio retains the scars from the Black Saturday fires and has a modern yet rustic feel. The original stonework is complimented by decorative timber trusses, pine-lined ceilings and polished concrete floors. Double glazed windows and doors provide abundant natural light whilst the views ensure a stimulating studio space.
The residence has been designed with sustainability, simplicity and low maintenance in mind. A 5m high precast concrete wall incorporates a black zinc clad ‘box’ leading to the main entry.

A recessed glass door provides the first glimpse into a surprisingly light and open living environment with a 4.5m high gallery space forming the central spine of the house with access to living areas and bedrooms.
Key Ecologically Sustainable Development features include: insulated precast concrete panels to provide thermal mass; double glazed windows and doors; fully insulated walls and ceilings; electrically operated clerestory windows in the gallery space for night purging and ventilation; north facing living areas and bedrooms opening onto a large verandah; a predominantly glass northern facade; internal glass dividing wall to the breezeway to limit heat loss; solar hot water and a 2.2kW solar array; a 200,000 litre rainwater harvesting system; and a Biolytix black and grey water treatment system.