toggle me
featured image
PROJECT:

Federal Project
Extensive Refurbishment

CLIENT:

Federal Courts of Australia

LOCATION:

Hobart

PROJECT OVERVIEW

pdf Federal_Law_Courts.pdf


Court Room Refurbishment

The sandstone-clad Law Courts building is an important part of the Davey Street streetscape in Hobart. This project involved the refurbishment of Court Room No 1 on the second floor of the building, including the construction of a link bridge spanning the existing internal glass atrium from a stairwell to a new entry area. An amenities room was demolished to enlarge the existing court room, while a new kitchenette and an external deck were added to provide improved facilities and recreation areas for Court staff.

The project features high quality Tasmanian timber joinery, including solid and veneer Huon Pine, Celery Top Pine and Tasmanian Oak wall panelling specially selected to match existing panels. All the joinery was made off-site by the Fairbrother Joinery Division, which worked in close consultation with the project architects to ensure all specifications were met. Copper cladding also features internally and externally while a specially-constructed noticeboard is highlighted by a combination of inlaid copper and a Huon Pine veneer.
The refurbishment also included the installation of cabling for high-tech audio visual services and a C-Bus control system for the enhanced operation of lighting and blackout roller blinds.