toggle me
featured image
PROJECT:

Local Government Project
Multi-use Building

CLIENT:

Brighton Council

LOCATION:

Brighton

PROJECT OVERVIEW

pdf Brighton_Civic_Centre.pdf


Highly functional and adaptable

The development of the Brighton Civic Centre was a significant project for the Brighton Council and the local community. The Civic Centre consists of a large hall with smaller components clustered around it. The building has a floor area of approximately 1200m2 and uses a remarkable variety of building materials and methods, including steel trusses and metal roofing. The floor is a suspended slab on steel beams and has been heated and insulated.
The main hall consists of concrete panels sitting on the top of piers. This spacious area features a battery of windows looking across green spaces in the foreground with the iconic Mt Wellington in the distance. Highly functional and adaptable, the space can be divided, with two large movable walls running perpendicular to each other providing many optional configurations. Feature wall panels to the tiered seating add more variety to the building's many finishes.

impressive sense of space

Adjacent to the hall is a long gallery with toilets and meeting rooms on the other side. The gallery has a water feature with glass doors at one end and a feature glass façade at the other. The area between the two water features symbolises a bridge – 'Bridgewater'. An impressive sense of space is achieved through the use of high windows throughout. Other features include a polished coloured concrete floor with aggregate seeded into the surface. One wall is an exposed aggregate concrete panel matching the exterior. The ceiling features the use of stained, rough sawn ply above attractive engineered beams.